Zdrowotne właściwości grzybów – rosnące zainteresowanie mykologią

Psychodeliki na przestrzeni lat Mykozerca
Psychodeliki na przestrzeni lat
17 stycznia 2025
Psychodeliki na przestrzeni lat Mykozerca
Psychodeliki na przestrzeni lat
17 stycznia 2025

Zdrowotne właściwości grzybów – rosnące zainteresowanie mykologią

W chińskiej i ludowej medycynie znane od wieków. Na Zachodzie (w tym w Polsce) – odkrywa się je dopiero od kilkunastu lat, choć niektóre gatunki, mimo egzotycznej nazwy, występują również u nas. Grzyby niegdyś były traktowane jedynie jako smaczny dodatek do sosów, zup i innych dań. Tymczasem, jak wykazują rozmaite badania, mają szereg składników odżywczych potrzebnych do dobrego funkcjonowania organizmu. Co więcej – wybrane gatunki zawierają substancje zapewniające większą witalność, korzystny wpływ na mózg i nie tylko. Nic dziwnego, że w końcu ukuto pojęcie fungoterapii. Grzyby zdrowotne, jak zwykło się o nich mówić, mogą dla wielu być przełomem w codziennym funkcjonowaniu. Poznaj je bliżej już teraz!

Najpopularniejsze grzyby zdrowotne i ich właściwości

Na świecie występuje wiele gatunków grzybów, cieszących się zainteresowaniem naukowców, ale i ludzi spragnionych lepszego zdrowia i wydolności. Warto nadmienić, że badania poszczególnych typów organizmów z tego królestwa bywają niejednoznaczne, tj. potwierdzają, jak i poddają ich działanie pod wątpliwość. Może to wynikać z różnych przyczyn. Przede wszystkim – grzyby produkują określone substancje w różnym stężeniu. Oznacza to, że w obrębie jednego gatunku każdy owocnik zawiera inny poziom danego związku.

Niezależnie od tego, wciąż wiele osób potwierdza pozytywny wpływ wybranych przedstawicieli barwnej i szerokiej rodziny fungi. Co to za gatunki? Jakie mają te grzyby działanie zdrowotne? Przekonaj się poniżej.

Reishi

Występująca na całym świecie z wyjątkiem Antarktydy Lakownica żółtawa, znana szerzej jako Reishi, to jeden z najpowszechniej stosowanych grzybów zdrowotnych. Choć występuje w Polsce, to spotyka się go bardzo rzadko i jest objęty ochroną gatunkową. Istnieje jednak mnóstwo suplementów, zawierających ekstrakt czy sproszkowany wariant tego grzyba.

Reishi to bomba witaminowo-mineralna. Zawiera żelazo, selen, a także witaminy z grupy B, jak również kompleks aminokwasów. Ponadto grzyb ten stanowi koktajl składników odżywczych o działaniu przeciwzapalnym. W rezultacie m.in. poprawia się praca układu odpornościowego. Przypisuje się mu też właściwości:

  • antynowotworowe,
  • przeciwdepresyjne,
  • stymulujące koncentrację,
  • poprawiające nastrój,
  • usprawniające pracę układu krążenia.

Kordyceps

Nie, nie taki, jak w The Last of Us, choć faktycznie, pasożytuje na bezkręgowcach i gatunkach innych grzybów. Wywodzący się z Himalajów kordyceps to – według m.in. medycyny chińskiej, panaceum na wiele dolegliwości. Wynika to z faktu, że wspiera układ odpornościowy w walce z różnymi ustrojstwami – od pasożytów, po wirusy. Wskazuje się, że może też pomagać wyciszyć myśli i emocje. Oprócz tego niektóre badania mówią o jego dobrym oddziaływaniu na nerki.

Soplówka jeżowata (Lwia grzywa)

To kolejny grzyb występujący na całym świecie, ale niekoniecznie w dużych ilościach. Lion’s mane (czyli lwia grzywa), rośnie w Ameryce Północnej, Europie (w tym rzadko w Polsce, gdzie jest chroniony) i w Azji. W teorii pomaga przywrócić organizm do równowagi – fizjologicznej, jak i psychicznej. Ze względu na korzystne oddziaływanie na system neuronalny w mózgu, postrzega się go jako potencjalnego sojusznika w walce z chorobą Alzheimera.

Shiitake

Inaczej twardziak jadalny lub japoński – grzyb Shiitake to gatunek ceniony w kuchni azjatyckiej. Jest jednak nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Należy przy tym do najlepiej przebadanych grzybów zdrowotnych. Jego owocniki zawierają lentinan, będący związkiem o pozytywnym wpływie na działanie układu immunologicznego. Ponadto stanowi dodatek do terapii antynowotworowej i u osób zarażonych HIV. 

Jak wprowadzić grzyby do codziennej diety? Praktyczne wskazówki

Zdecydowana większość grzybów, które przedstawiłem powyżej, dostępna jest w ekstraktach. Przyjmuje się je więc w formie suplementów, czy to proszków w kapsułkach, czy herbatek. Oprócz tego Shiitake można jeść w różnych daniach azjatyckich, ale nie tylko. Z powodzeniem sprawdzą się w różnych, rodzimych posiłkach – od jajecznicy, przez sałatki po mięsa faszerowane tymi grzybami. Warto też wdrożyć do zwykłej diety nasze rodzime gatunki. One również mogą wspierać nasz organizm w prawidłowym funkcjonowaniu.

Sięgając po typowo zdrowotne gatunki, należy starannie dobrać zdrowe grzyby jadalne do swoich potrzeb i wdrażać je osobno. Dlaczego? Z kilku przyczyn.

Przede wszystkim – na pewno chcesz mieć jasność, który z nich faktycznie na Ciebie działa. Przyjmując je wszystkie w jednym momencie, możesz odczuwać różne skutki i trudno będzie przypisać je określonym gatunkom. Poza tym – substancje zawarte w jednym grzybie mogą tłumić lub potęgować działanie związków w drugim. To sytuacja niepożądana, wobec czego warto się rozeznać, które z nich wolno ze sobą łączyć.

Medycyna chińska zaleca również, aby grzyby przyjmować o określonych porach dnia. Tak np.:

  • kordycepsa przyjmujemy rano, około 8:00,
  • lwią grzywę około 10:00,
  • Shiitake stosujemy bliżej 18:00,
  • Reishi zaś – około 20:00.

Bezpieczeństwo i dawkowanie grzybów – o czym pamiętać przy suplementacji

Jak ze wszystkim – także z grzybami należy być ostrożnym. Wynika to z faktu, że mogą one zapewnić liczne profity, ale nadmiar pewnych związków bywa szkodliwy. Co więcej – grzyby, zwłaszcza te dziko rosnące, mają zdolność do akumulacji metali ciężkich. Nie oznacza to, że ich spożywanie jest niebezpieczne. Jak mówi porzekadło – doza stanowi truciznę. Wskazuje się, że około 100 gramów świeżych grzybów na tydzień to bezpieczna dawka. M.in. z tych powodów zawsze warto trzymać się wskazań, dotyczących ilości przyjmowanego preparatu oraz zapoznać się z przeciwwskazaniami, charakterystycznymi dla danego gatunku.

Sprawdź również: Psylocybina w medycynie – Wszystko co musisz wiedzieć