Czy wiesz, w jaki sposób trzyma się dojrzałe owocniki Psilocybe cubensis czy innych łysiczek? Wszak – gdy grzybnia wydaje owoce, należy je zebrać, aby uzyskać preparat np. do badań laboratoryjnych. Przechowywanie grzybów psylocybinowych może wydawać się trudne, ale jeśli tylko badacz będzie trzymać się pewnych zasad – okazuje się proste i skuteczne. Dowiedz się, jak to się robi prawidłowo.
Główna przeszkoda w prawidłowym magazynowaniu owocników łysiczki to wilgoć. To ona może nawet w bliższej perspektywie prowadzić do gnicia lub pleśnienia urobku z grzybni. Dlatego wpierw trzeba wysuszyć owocniki przeznaczone do przechowywania. Najczęściej do tego celu wykorzystuje się specjalne urządzenia, które w ciągu jednej sesji skutecznie eliminują wilgoć. Aby ten proces usprawnić, są one jeszcze krojone – byle nie za drobno, ale np. tak, jak się sieka zwykłe leśne grzyby typu prawdziwki czy podgrzybki.
Proces suszenia jest absolutnie witalny. Jeśli w zbiorze pozostanie choć trochę wilgoci, wówczas owoce pracy mogą zostać skutecznie zniweczone. Dlatego badacz musi starannie ocenić, czy materiał nadaje się do dalszego pakowania.
Samo wysuszenie to jednak nie wszystko. Przechowywanie grzybów psylocybinowych wymaga także środków chroniących je przed absorpcją wilgoci z powietrza. Z tego powodu potrzebne są do tego odpowiednie pojemniki. Świetnie się w tym zadaniu sprawdzają m.in. słoiki z uszczelnieniem z gumki. Zamknięte w ten sposób, są skutecznie chronione przed powietrzem, zarodnikami pleśni i innymi zagrożeniami z zewnątrz.
Tańszym nieco, ale mniej pewnym rozwiązaniem, jest woreczek strunowy. Zamykając materiał w takiej torebeczce, trzeba pamiętać o jak największym wytłoczeniu powietrza ze środka. Tylko wtedy przechowywanie grzybów psylocybinowych może zapewnić odpowiedni skutek. Gdy się go więc składa, nie powinny powstawać w nim żadne powietrzne bąble.
Najwyższą skuteczność zapewnia pakowanie próżniowe. Urządzenie służące do tego skutecznie odsysa powietrze z woreczka, a następnie zgrzewa go. Należy jednak pamiętać, że po otwarciu i niewykorzystaniu materiału do końca, konieczne będzie ponowne zgrzanie.
Kolejny krok to znalezienie odpowiedniego miejsca. Przechowywanie grzybów psylocybinowych powinno odbywać się z dala od źródeł wilgoci, a także od słońca, w temperaturze nieprzekraczającej 40° Celsjusza lub – o ile to możliwe – w warunkach chłodniczych, ale nie zawsze to konieczne. Częstą praktyką jest np. trzymanie pojemniczków z wysuszonymi owocnikami w większym kartonie. Do środka wkłada się też środki pochłaniające wilgoć (w przypadku leśnych grzybów używa się do tego np. worków z herbatą). Następnie takie pudło umieszcza się w odpowiednio wentylowanym, suchym miejscu, z dala od promieni słonecznych.
Doniesienia w tym przypadku są różne. Niektórzy badacze twierdzą, że trwałość wynosi około roku, a inni – że nawet przez 4 lata właściwości grzybów psylocybinowych nie zmniejszają się znacząco. Wiele z pewnością zależy od sposobu ich pakowania, a próżniowe – gwarantuje najlepsze rezultaty.